לגייס עובד זה מסוכן. אחת ההוצאות המרכזיות של ארגונים היא העובדים שלהם, ועובד שלא ממלא את הצורך שלשמו הוא הגיע יוצר נזק גדול מאוד לחברה שבה הוא עובד, וזה עוד בלי לומר מילה על אמינות. מהצד של המתראיין, לעומת זאת, המון פעמים ההתנהגות של המראיינים תמוהה עד כדי מעליבה. קצת מידע על מאוחורי הקלעים בטוח לא יזיק.
1. הם נותנים דרור לשיפוטיות מעצם הגדרת התפקיד
התפקיד של המראיין הוא בעצם לנבא את הבלתי ניתן לניבוי. האם העובד מתאים לתפקיד? האם הוא יתפקד באופן מוצלח? האם הוא ישאר מספיק זמן בחברה? יש כל מיני כלים שהניבוי שלהם מוגבל, ולכן השיפוטיות היא אחת הדרכים לנסות ולחזות. מראיין טוב יודע להכניס את ההתרשמות שלו להקשר הנכון, ולערער עליה, אבל עדיין תפקידו לשפוט אם המועמד יתאים או לא.
2. הם בוחנים אתכם מהרגע הראשון
יש דברים כמו שפת גוף, לבוש, אינטונאציה של הדיבור, שמשפיעים מאוד על הרושם הכללי לאורך כל הראיון ובמיוחד החל מהשניות הראשונות. יש המון מחקרים שמראים שהרושם נקבע בדקות הראשונות. גם כאן – מראיין טוב מודע לנקודה הזו ולא אמור ליפול למלכודת הרושם הראשוני מיד. ובכל זאת, גם אם הדעה על המועמד משתנה לחלוטין במהלך ראיון, במידה וחוות הדעת על הרושם הראשוני לא טובה ישנם תפקידים ייצוגיים או מכירתיים בהם הנקודה הזו משמעותית. החדשות הטובות הן שעל יצירת רושם ראשוני אפשר לעבוד כדי שהוא ישקף יותר את האישיות שלכם, זו לא גזירת גורל גם אם אתם מרגישים שאתם לא במיטבכם בדקות הראשונות.
3. אם הם לא נחמדים – אל תעלבו, זה עניין של מדיניות
ישנן כמה אסכולות של ראיונות. הרבה חברות משתדלות אפילו מטעמים שיווקיים להתייחס יפה למועמדים שיעבירו הלאה את חוויותיהם באותה החברה. לעומתם יש מראיינים שדווקא מאמינים בראיונות עומק פחות ידידותיים כדי לחשוף כמה שיותר אמת על המועמד, ובמיוחד תחת סימולציה של מצב פחות נעים. ההנחה היא שתגובת המועמד תהיה טבעית וכנה יותר בסיטואציה שתואמת את היומיום בסביבה ארגונית – כשלא תמיד הכל קל או נחמד. כך או כך, אם נתקלתם במראיין לא נחמד, לא מומלץ להגיב בעוינות.
4. הם רוצים להבין למה אתם מעוניינים בתפקיד באמת
בואו נודה על האמת – כשמחפשים עבודה לפעמים מוכנים להתפשר על תפקיד כלשהו רק כדי לצאת מתקופה לא נעימה במיוחד של שהייה מחוץ למעגל העבודה. מי שרוצה את התפקיד מהסיבות הלא נכונות כנראה גם יעזוב בהזדמנות הראשונה. כאמור, מראיין אינו נביא, אבל אם המרואיין רק רוצה את התפקיד באופן זמני כתוצאה ממצוקה כלשהי, שומר הסף צריך לקלוט את זה ורצוי בשלבי הראיונות הראשונים.
5. הם רוצים לראות אם אתם מודעים לעצמכם
במהלך הראיון סביר להניח שתיתקלו בהמון שאלות חודרניות (כמו התכונה השלילית, מה החברים היו מספרים עליך) ועוד שאלות רבות. בסוף, המטרה היא לראות אם אתם מודעים גם לצדדים פחות מושלמים של עצמכם, כי חוסר מודעות עצמית הוא אחד המתכונים הקבועים להרס תהליכי עבודה ולחוסר תפקוד של צוותים. אין צורך לשטוח את כל התובנות שלכם לגבי עצמכם, אלא רק את מה שרלוונטי לעבודה וכמובן בצורה מתוחכמת. הרעיון הוא להוכיח שאתם למודי ניסיון בכל הקשור למפגש שלכם עם מסגרות, צוותים ומקומות עבודה.
6. הם מנסים להגיע לאותנטיות
אם יש משהו שמראיינים לא סובלים זה צביעות. מועמד שעסוק כל הזמן ביצירת רושם – זה הרושם שהוא יעשה. מרואיין מכירתי מידי שמדבר על עצמו כאילו הוא מציג מצגת, או לחילופין מרואיין לא קואופרטיבי שלא חושף שום רובד מהאישיות שלו – מועמדים כאלו יתנו את התחושה שהם לא כנים ושאולי יש להם מה להסתיר. אז הקלישאה של “תהי/ה עצמך” נכונה, כי הסתרה מכוונת או ניסיון לאמץ אישיות של מישהו אחר – לא ממש יעבדו.
7. הם רוצים שתצליחו
בתחילתו ובסופו של דבר, למראיין יש אינטרס לאייש את המשרה, וברוב הפעמים מדובר באדם אמפתי שלא רוצה לפגוע באף אחד. הוא (או היא) רוצים למצוא מועמד מתאים. מבחינת המרואיין המשמעות היא שכדאי להתכונן ולהבין כמה שיותר מה באמת דורש התפקיד ומהן התכונות ו/או הניסיון שבאמת מחפשים. את זה אפשר לעשות דרך הסתכלות על תיאורי תפקיד במודעות דרושים, שיחות עם מכרים שעובדים בתחום דומה או באותה חברה, וכמובן – אל תשכחו להציץ ב myrole.co.il יש כאן המון מידע על המון תפקידים.
טיפים חשובים מאוד וכתובים באופן קליל אך לא סתמי, תודה!
תודה רבה עמית